torsdag 30 april 2009

Intoleransen skadedjur

Jag är ibland ute på skolor och håller seminarier. Metoden som jag jobbar utifrån kallas "Livskompassen". Innehållet går ut på att skapa dialog, motivation och inspiration att utvecklas och få saker och ting gjorda både för egen del och tillsammans med andra. Då jag håller utbildningar utvärderas de alltid av deltagarna. Och på en sexgradig skala hamnar snittet ofta någonstans kring 5,5. Således bra betyg. Nu var jag på en skola där en av de manliga lärarna sökte upp mig i en paus. Samtalet var ungefär så här: "Du som jobbar med film kanske kan svara på varför det är så mycket bögar inom film och teater". Jag svarade att jag inte vet om det är flera inom kultur än inom andra områden men att det kanske syns mer här. Mannen lyfte fram flera kända namn med tydlig avsky i rösten och frågade om jag visste om att de var bögar. Jag svarade att den sexuella läggningen är vars och ens ensak och det viktiga är väl karaktären och människan. Hans betyg på mitt seminarium blev "Ettor" och han kommenterade det med "den där Börje Peratt...... " och så vidare. Denna lärare jobbar dagligen med unga människor varav några sannolikt har andra sexuella preferenser än dom som just denna lärare accepterar. Visst är det tragiskt. Det får mig att tänka på American Beauty och "Böghataren" som själv var homosexuell och med sitt homofoba hat gjorde allt för att undvika att tillstå det.

söndag 19 april 2009

Internet måste få ansvariga utgivare

När jag upptäckte att någon lagt ut min musikcd för fri kopiering och nedladdning upplevde jag det enormt kränkande. Hur kan någon utan min tillåtelse lägga upp något jag skapat för att andra ska kunna snylta? Det var samma känsla som den gången en inbrottstjyv snodde min första studio. Det borde fungera som alla andra media. Man köper loss media och har en ansvarig utgivare.
Telia-Sonera och Tele 2 som tjänar stora pengar på IT döljer sig bakom att de bara tillhandahåller en tjänst. Alla dessa Telebolag borde stämmas så att de fattar sitt ansvar. De släcker ner pedofilsajter. Då måste de också släcka ner tjyvsajter.

fredag 17 april 2009

17 april Kulturens glädjedag

Låt oss fira denna dag särskilt. En dag då upphovsrätten slogs fast. Piraterna kommer naturligtvis att överklaga och inte betala. Det bör då bli tillägg på straffsatsen. Deras advokater, bidrar till att tydligöra omoralen. De kallas tjusigt "rebeller" men är inget mindre än snyltare, snattare och i organiserad form tjyvar. Politiska förbund som Vänsterpartiet, Miljöpartiets, Ung Pirat (tjuvpartiet) och rent av Folkpartiets ungdomsförbund har stött en kriminell verksamhet. Hur stämmer det med deras förhållande till demokratin? Ungdomsförbundens moraliska förfall och kollaps är alarmerande och minner om anarki. Dessa "tjyvtalibaner" som vill försvara sin rätt att kränka varje konstnär, påminner om terroristerna som tycker de har rätt att förgripa sig på allt och alla. När tjyvarna nu överklagar är förhoppningen att straffen och skadeståndens skärps. Det går hela vägen upp i högsta domstol och där fastställs vad som är upphovsrätt och vad det kostar att kränka den! Ett år blir flera år. 30 miljoner blir miljarder! In i mörkret! Ner i gropen! Insikten om vad ni skadar och vad ni förstör kostar! Eller är det en omöjlighet att de nånsin ska förstå. Nej inte förrän man själv drabbas kan man förstå. Ung Pirat företrädare står i TV och säger att "musiker inte ska få betalt för sin produktion". Det jobbet ska alla få snylta på. Konstnärer/Musiker kan få betalt då de gör konserter och på kringprodukter. Men alla vi som inte kör konserter eller har kringprodukter då? Idiotin i Piratpartiets resonemang skulle innebära att de själva inte får betalt för sitt jobb. Att vem som helst ska kunna gå hem till dem och ta för sig. Jag undrar hur de skulle handla då?
Det är viktigt att se till att de fyra straffade inte får tillgång till datorer annars kan de fortsätta göra skada innifrån.

söndag 12 april 2009

Piraterna dödar kulturen

Inatt diskuterade jag Pirate Bay med en ung man. Han hävdade att de inte gör något olagligt. De som laddar upp och laddar ner är ju bara privatpersoner som tar för sig för personlig användning. Är det en generationsfråga? Är det omedvetenhet, bristande insikt eller en modern omoral? Varför ska man betala för egen användning? Vi bandar ju av TV och radio. Javisst. Jag bandade av TV som jag betalat licens för att se och radio som jag betalat licens för att lyssna på. . Jag lade inte ut det så att vem som helst kunde kopiera. Jag gjorde således rätt för mig. När jag går på bio betalar jag för biljetten. Men med den biljetten kunde inte alla andra, vem som helst också se filmen. För att slippa betala för sig använder den unga mannen som argument storbolagens vinster och nämner Metallica som exempel på giriga miljardärer som bara vill ha mer. De som bär skuld använder ofta undanflykter för att dämpa eget ansvar och dåligt samvete.
Men alla vi som inte har någon lön. Som är helt beroende av att få betalt av dem som lyssnar eller tittar på det vi skapat. Varje liten cd som säljs varje visning som görs. Varje krona är viktig.
Jag är en kulturarbetare och producent som måste leva av att folk betalar för de produktioner vi gör.
När vi helt ofinansierade drog igång ett långfilmsprojekt innebar det att alla satsade av sig själva sin ekonomi och sitt arbete för att få en chans att efteråt få betalt via intäkter från bio och dvd. Många arbetslösa unga människor har lagt in tid, svett och tårar och själv har jag satsat hundratusentals kronor i projektet. Vad händer då när vi färdigställt verket. Jo idag är en ny situation. Det stora hotet är att det läggs upp på Pirate Bay och att användare där skiter i att betala "biljetten". De stjäl vårt verk och vårt arbete och jag som producent får inte heller en chans att få ihop ekonomi till att kunna göra nya filmer eller ny musik. Den ena efter den andre konstnären måste lägga ner sitt skapande. Jag vill fortsätta göra film men situationen blir ju alltmer hopplös. Sanningen är den att Pirate Bay är ett kriminellt monster och borde kunna fällas med hjälp av åtminstone hälerilagen. Att man inte sänker deras servrar och stoppar dem med alla medel är oerhört märkligt. Piraterna understöds av Tele 2 som passande har ett osympatiskt svart får som sin galjonsfigur. Att Pirate Bay understöder en organiserad kriminell verksamhet bevisas av vad som hände då de erbjöd anonymitetsskydd. Ett skydd för att fildelare skulle kunna undfly Ipredlagen. 100 000 svenskar skaffade denna "tjyvmask" redan första veckan. Ja för det är vad det är. "En rånarluva" för att inte avslöjas när man stjäl. Inom idrott utgör dopingen ett svårt problem. Den som fuskar tar både ära och heder av sporten och roffar åt sig fördelar. Man snor vinstpengar och sponsorpengar och saboterar möjligheterna till att överleva för de som kämpar med ärliga medel. Precis som Pirate Bay gör för oss kulturverksamma.
En kollega har valt att bara visa sina verk i en egen privat liten biosalong. Han fyller denna salong och har skapat en egen verksamhet men nå ju inte längre den breda massan. Kanske det är framtiden.

onsdag 8 april 2009

Motståndare är nödvändigt annars blir det ju ingen match

Jag är född Djurgårdare men har verkat i både Hammarbys och AIK´s A-lag i Hockey. Jo det var då båda lagen spelade i Allsvenskan respektive Elit. Är man en sann älskare av dessa lag så hoppas man ju att de ska få möta varandra i heta derbyn. AIK gjorde ett gott försök i år. Vi får hoppas att AIK hockey lyckas nästa år. Hammarbys hockey har gått i graven. Men ur askan av fågel Fenix kan kanske ett nytt liv väckas. Vi som också håller på Bajen önskar se de grönvita dräkterna på is. När startar den nya resan? Med detta i åtanka såg jag framför mig hur en enpartistat ser ut. Tänk om de partierna vi nu har försvinner ett efter ett. Ve och fasa. En gång i tiden sa jag till mig själv att jag aldrig någonsin skulle kunna heja på AIK. Nu gör jag det. En gång i tiden sa jag att jag aldrig skulle kunna sympatisera med högern. Ja jag vet att de bytt namn till Moderater och det är kanske det vi nu ser resultatet av. Nu har vi en mycket bra statsminister i Fredrik Reinfeldt. Tätt följd av en ytterligt kompetent och sympatisk finansminister i Anders Borg. Må dessa båda goda förebilder fortsätta i sitt ödmjuka vägvinnande sätt. Hur står det då till på vänsterkanten. Ja frustrerat är väl ett alltför beskedligt ord. Jag tror man är urförbannade. Det är bra. Då kan det börja hända saker. För antagligen finns det visioner och idéer som kan väcka förväntningar och återfinna lusten. För vi behöver goda lag och bra motståndare. Annars blir det alltför trist och antagligen stiltje. Mina hjältar i livet är annars bönderna. Dessa livgivare som har ansvar för vår mat. Som vaktar fält och djur och ofta har ett dygnet runt ansvar. Men Centern är inte längre ett bondeparti. Ja då borde man bli ett småföretagsparti för ett sånt saknas och Gud vet att det är småföretagen som nu kommer att få allt större betydelse då människor inte längre har storföretag, landsting, kommun eller skolor att gå till.

tisdag 7 april 2009

Snövit

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar. Och varför ska hon inte det? Förtroendet naggat i kanten. Absolut men hon har samtidigt visat att hon vill ta ansvar. "Skurkarna" i dramat är ju de som i sin girighet roffat åt sig för sin egen vinning. Christer Elmehagen vill nu återlämna en del för att rädda ansiktet men det är ju fortfarande han och Göran Tunhage som fört AMF bakom ljuset. Inte Wanja. Att hon tillgodosåg sin kollega och förre avtalssekreteraren Erland Olausons krav på en orimlig löneökning med 32.000 ett halvår innan han skulle avgå, är nästan värre. Det luktar vänskapskorruption. Snacket om att det var enda sättet att få ha honom kvar är en blek ursäkt. Och bakåt i tiden finns ytterligare exempel. Men jag tror att hon liksom andra tappar kontakten med verkligheten och litar på dem som hon jobbar med, att de vet vad de gör. Att de har samma ärliga uppsåt som hon själv har. Detta att man gjort styrelserummen till legaliserade piratföreningar är inte nytt. Så har ju storföretagen manipulerat fram astronomiska bonusar och ersättningar till sina chefer. Det som nu sker på så mycket lägre nivå får massmedia och vanligt folk att rasa. Helt enkelt därför att vi förväntar oss en högre moral av fackliga och socialdemokratiska ledare. Men tillbaka till Wanja. Här finns likheter med det som hände Mona Sahlin. Att inte riktigt räcka till och ha full kontroll. Javisst Mona köpte en chokladbit på fel kort. Och i fundamentalismens värld handlar det inte om storleken på en "stöld". Sedan klarar Mona uppenbarligen inte av vardagliga trivialiteter som rör ekonomi och ordning på papper. Här finns exempel på män som får all hjälp i världen med sånt. Kvinnor i ledande ställning är ofta kvar i rollen att de ska sköta allt. Hemmet, familjen, mannen, jobbet. Men varför drabbas kvinnor i ledande ställning av så mycket värre gatlopp än män. Återigen vi förväntar oss att de ska vara helgon och snövita. Och någonstans tycker jag att Wanja är snövit här. Hon har inte snott åt sig för egen skull. Jag börjar också förstå att detta orimliga helgonkrav gör att särskilt kvinnor kan ha så svårt att fullt ut tillstå ett misstag. Det drabbar ju inte bara personen utan också madonnabilden. Och vi vet ju vad som händer då man rasar från den piedstalen. Då återstår för drevet dess motsats. Men även Wanja måste få vara människa. Och människor måste få göra fel och kunna komma tillbaka. Jag tror att Wanja som är en klok människa, nu är mer pålitlig och kompetent än någonsin tidigare.