tisdag 27 maj 2008

Fotbollslandskamp Sverige - Slovenien 1-0

En pseudohändelse, javisst men ändå. Sista matchen inför EM och Slovenien en andra klassens fotbollsnation rev stora hål genom både mittfält och försvar. Sverige saknar playmaker i försvaret. Det måste åtminstone finnas någon mittback som kan klara ett offensivt uppspel. Andreas Isaksson som sista utpost har inte heller fötterna. Och alltför många saknar bollkänsla. En svensk försökte nicka en boll och tog den klockrent på armen. Att domaren inte blåste straff och att inte assisterande vinkade är märkligt. Om vi möter ett snabbt och tekniskt spelande lag kommer det att bli svårt för flera av våra försvarsspelare. Så har vi ytterbackarna. Micke Nilsson vänsterback med högerfot? Vart tar de löpningarna och inläggen vägen? Den positiva överraskningen var återigen högerbacken, Fredrik Stoor. Bäste svensk idag. Men han kan knappast bära upp hela försvaret. Mittfältet då. Ja chippen bra som vanligt. Men han skulle ha blivit utvisad för en eftersläng. Spark i skrevet! på en sloven. Han gjorde en Beckham men slapp det röda. Så när ser vi nästa korkade eftersläng? I EM? Tobias Linderoth gladde med sin kämpainsats och sitt mål men så mycket mer blev det inte. Tyvärr finns inte mycket mer att säga om mittfältet. Eftersom Lagerbäck tycks vägra använda den bäste, Kim Källström så får vi ingen playmaker där heller. Offensivt däremot har vi väldigt bra forwards. Sex toppspelare med bra teknik. Tänk om man kunde få se tre av dem i startelvan: Henke, Zlatan, Elmander (eller Allbäck). Och några playmakers på mitten. Ljungberg, Källström, Chippen. Och därmed blir det följande backar: Stoor, Mellberg (i brist på bättre) samt Micke Nilsson. Ett spännande alternativ till mittback vore Anders Svensson eller Tobias Linderoth. Om Tobbe vore lite längre och helt skadefri skulle han vara en perfekt mittback. Det vore intressant.
I EM kommer inte domarna att blunda och där hade vi inte vunnit denna match. Det går inte att komma ifrån att den stora osäkerheten/svagheten ligger i avsaknad av en spelande mittback och en match otränad målvakt.

fredag 23 maj 2008

Diskriminerande Muslim ska enligt DO ha skadestånd

Manlig muslimsk praktikant vägrade hälsa på en representant för det företag där han skulle praktisera. Skälet var att representanten var en kvinna. Diskrimineringsombudsmannen tar mannens parti och försvarar mannens rätt att kränka kvinnans ära och heder. Ja DO stämmer Arbetsförmedlingen därför att den muslimska mannen förlorade praktikplatsen. Var i världen kan man komma och ändra på de samhälleliga förutsättningarna och förnedra värden? Var i världen kan man komma och säga "Jag tar inte seden dit jag kommer" utan här får ni anpassa er till mig och mina regler. Var i världen ger man en invandrare rätt att bestämma den samhälleliga och sociala koden? Definitivt inte i någon av de muslimska länderna. Om detta är riktlinjerna för DO bör DO få nya riktlinjer. DO´s Katri Linna påstår att Arbetsförmedlingen gjort en allvarlig felbedömning och kränkt muslimen och kräver 160 000 i skadestånd. I själva verket är det muslimen som kränkt en kvinnlig medarbetare och satt sin egen religiösa eller kulturella övertygelse över det land som tagit emot honom. Den muslimska mannen borde veta att det finns kvinnor på svenska företag. Den muslimske mannen borde känna till att i Sverige har vi en social kod som innebär att man hälsar genom att ta människor i handen. Givet dessa förutsättningar borde han inse att han var diskvalificerad varje arbetsplats där det finns kvinnor. Felet ligger därmed helt och hållet på en fundamentalistisk muslim. Att DO ger stöd för män att vanära och förtrycka kvinnor är ytterligt utmanande. DO undergräver trovärdigheten och sitt oerhört viktiga uppdrag att skydda människor mot kränkningar.

Paul Potts i Solnahallen. SQUEEEK

Fenomenet Paul Potts skandinavienturné erbjöd inte Globen eller konserthuset eller Cirkus utan Solnahallen. Vi bokade ändå tidigt biljetter för att få hyfsat bra platser på parkett och mitt i. Framträdandet, orkestern och till och med scenen var okej. Märkligt nog även akustiken åtminstone där vi satt. Men de trånga raderna och och fläktarnas brummande var inte okej. Och värst av allt var slutet på konserten då en grupp om fem personer plötsligt med mycket stora problem skulle ge sig av. Sidodörrar öppnades under väldigt störande gnissel och gnäll. Om det bara varit en gång hade det väl varit acceptabelt. Men medlemmar av denna grupp kom sex, sju gånger fram och tillbaka. Under slutnumret "Time to say Goodbay" blev det så störande att flera människor i publiken reste sig och sprang fram till vakterna för att få dem att stänga. Det hjälpte nu inte. Under paradnumret extranumret "Nessun Dorma" den sång som äntligen fick mig att känna något av det som jag upplevde första gången jag såg och hörde Paul Potts, ja då började människor åter släppas ut och in igen vid den gnällande porten. En i publiken fick spader. Äntligen stängde vakterna snabbt dörren. Men skadan var skedd. Jag tyckte synd om vakterna som sedan fick mycket kritik från publiken då de lämnade lokalen. Men kära vakter. De som släpptes ut skulle inte fått komma in samma väg. Hänsyn till den lilla gruppen med problem var verkligen inte viktigare än hänsyn till Paul Potts och hans konsert och den publik som satt kvar. Men felet från början var att förlägga konserten till Solnahallen och att anlita oprofessionella vakter. Paul Potts hade varit värd mer än den billigaste lösningen.

Rödbydomen friade pappan.

Tingsrättens friande dom är en seger för den linje som jag fört fram i tidigare inlägg. Försvaret lyckades övertyga rätten om att mannen i sin desperation och vanvettiga skräck inte längre var psykiskt tillräknelig och saknade både omdöme och förmåga att handskas med situationen. Det var inte nödvärn längre utan panisk, vanvettig reaktion på en långvarig inte bara hotfull belägring utan i en upplevelse av livsfara som ledde till extrem psykisk utmattning. Chockade föräldrar till dödade och skadade barn kan omöjligt förstå eller acceptera detta perspektiv. Naturligtvis måste åklagaren överklaga. Och de kan mycket väl vinna för sin sak i nästa instans men sannolikt går detta hela vägen till HD och domslutet där blir väldigt intressant. Skulle pappan dömas så ska föräldrarna till de angripande ungdomarna ha motsvarande straff. Mobbarnas föräldrar kan inte ha undgått vad som pågick i Rödby och deras ansvar är ofrånkomligt. De laddade geväret. Dessutom måste polis och socialtjänst ställas till svars oavsett domarna. Tragedin har delat byn och ställt stora moraliska livsfrågor på sin spets. Att tingsrätten skulle vara sista instans är därför omöjligt. Ärendet har alltför stor juridisk vikt. Hur ställer sig svenskt rättsväsende är en fråga för högsta instans HD. Och där ska man inte ta hänsyn till konsekvenser av en friande eller fällande dom utan strikt se till skuldbördan. Många faktorer ska vägas in. Pappan höll ett gevär. Tonåringarna gick rakt mot en i detta läge av skräck och sannolikt hat galen man med gevär. Högst troligt blir pappan dömd i HD. Frågan är då vad för slags straff han får. Skyddstillsyn är inte möjligt då man endast menar att pappan var "galen" vid skottillfället inte efter. Det kommer att bli ett dilemma för domarna. Svenskt rättsväsende har en märklig tradition av att skydda angripare och döma offer som försvarat sig. Kanske kan vi hoppas på ett trendbrott.